0181 - 47 97 20
info@vanweenenbouwbedrijf.nl

Aanbouw plaatsen - Alles wat u moet weten

Alle informatie over het plaatsen van een aanbouw.

Wanneer u plannen heeft om een aanbouw te plaatsen krijgt u te maken met verschillende regels waar u rekening mee dient te houden. op deze pagina proberen wij u te informeren waar u allemaal aan moet denken voordat u begint met bouwen. Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.
uitbouw laten plaatsen

Is het nu aanbouw of uitbouw?

De termen aanbouw en uitbouw worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn dit 2 verschillende onderdelen van een gebouw. Wanneer iemand een aanbouw plaatst praat je over een aparte ruimte. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een garage of een bijkeuken. Je zou kunnen zeggen dat je bij een aanbouw altijd een aparte ingang naar de ruimte hebt.

Bij een uitbouw is dat anders. Wanneer iemand kiest om een uitbouw te laten plaatsen dan praat je over een ruimte die een bestaande ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer vergroot.

Om het gemakkelijk te maken: Om in een uitbouw te komen moet u door een deur terwijl u een aanbouw zo in kunt lopen.

Aanbouw aan de voor of aan de achterkant en vergunningen.

Vaak is het mogelijk om een aanbouw of een uitbouw zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de woning te bouwen. Een aanbouw aan de voorkant van de woning moet vaak aan andere eisen voldoen dan een aanbouw aan de achterkant van de woning. Hieronder geven wij u een overzicht waar u rekening mee dient te houden bij het plaatsen van een aanbouw.
Aanbouw voorkant plaatsen

Waar mag u bouwen?

- U mag een aanbouw uitsluitend op uw eigen perceel bouwen.
- De aanbouw mag dan ook niet over de erfgrens geplaatst worden.
- Bouwt u binnen 2 meter van de erfgrens? Dan is het niet toegestaan om ramen te plaatsen die direct uitkijken op uw buren.
- Plaatst u een aanbouw in de tuin aan de zijkant van uw woning? Dan moet deze minimaal 1 meter achter de voorgevel geplaatst worden.
- Wanneer u een hoekwoning heeft met een tuin aan de zijkant en grenst deze aan openbaar toegankelijk gebied? Dan mag u in uw zijtuin geen aanbouw of uitbouw plaatsen.
- Wanneer uw achtererf aan openbaar toegankelijk gebied grenst moet de aanbouw 1 meter terugspringen.

Aanbouw aan de achterkant van de woning.

- U mag maar een bepaalde percentage van uw achtererf vergunningsvrij bebouwen.
- Een aanbouw zonder vergunning mag nooit dieper zijn dan 4 meter.
- Een aanbouw zonder vergunning mag ook nooit hoger zijn dan 5 meter.
- Een aanbouw zonder vergunning mag nooit meer dan 30 cm boven de hoogte van de eerste bouwlaag uitkomen.
- U mag geen verdieping plaatsen op uw aanbouw.
- Een verdieping moet een plat dak hebben en u mag er geen dakterras van maken.

Aanbouw aan de voorkant van de woning.

Bij een aanbouw aan de voorkant van de woning heeft u te maken met een paar extra voorwaarden. Zo heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Verder moet u rekening houden met de volgende punten:

- Tussen de erfgrens en de woning moet altijd tenminste 1,5 meter vrije ruimte zitten (bufferzone).
- Een uitbouw aan de voorkant mag nooit hoger zijn dan de eerste verdieping.
- De kleuren, het gebruikte materiaal, de kozijnen en gevels moeten altijd in overeenstemming zijn met de woning.
- De uitbouw moet altijd plat afgedekt zijn.
Houten uitbouw

Heb ik een vergunning nodig voor een aan of uitbouw?

Hierboven heeft u een aantal punten kunnen lezen waar u rekening mee dient te houden wanneer u een aanbouw wilt gaan plaatsen. Zo heeft u kunnen lezen dat u een aanbouw tot 4 meter zonder vergunning mag plaatsen. Bij een aanbouw van meer dan 4 meter heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Hier gelden ook vaak andere eisen voor. Om zeker te zijn dat de door u gedroomde aanbouw voldoet aan de regels kunt u een check doen op de website van omgevingsloket.nl

Mag ik tegen de muur van mijn buren bouwen?

Dit is een vraag waar wij regelmatig mee te maken hebben. Wanneer u zelf eigenaar van de muur bent kunt u zonder problemen tegen deze muur aanbouwen. Is de muur een gemeenschappelijke muur en bent u samen met uw buren eigenaar van de muur dan mogen beide eigenaren in beginsel tegen de muur aanbouwen. Dit is anders wanneer er onderlinge afspraken zijn gemaakt over de muur. Controleer dit vooraf dan ook in de notariële akte. Er zijn situaties waarbij een muur is gebouwd op de erfgrens maar dat deze muur toch geheel eigendom is van 1 van de buren. Controleer dit vooraf dus goed.

Zodra er geen onderlinge afspraken zijn gemaakt kunt u zonder problemen schroeven, ankers en balken tot de helft van de dikte van de gezamenlijke muur plaatsen. U mag daarbij de muur niet beschadigen. Wilt u bovenop de gezamenlijke muur bouwen? Dan dient u eerst toestemming te vragen aan de mede-eigenaar van de muur.

Het wordt een ander verhaal wanneer muur op het erf van uw buren staat. Dan is deze muur eigendom van uw buren en mag u daar niet zonder toestemming tegenaan bouwen.

Maakt u met uw buren afspraken wanneer u een aanbouw gaat plaatsen? Leg deze dan bij voorkeur vast in een notariële akte.
Aanbouw van steen

Meer weten?

Van Weenen Bouwbedrijf heeft de afgelopen jaren vele aanbouwen en uitbouwen mogen plaatsen. Wij helpen u van A tot Z en zorgen voor een snelle oplevering.
Al meer dan 15 jaar ervaring.
1 aanspreekpunt.
De beste vakman voor uw woning.
Geen kleine lettertjes.
© 2022 Van Weenen Bouwbedrijf B.V.
Privacy verklaring
Algemene voorwaarden
phone-handset