Wat komt er kijken bij het verbouwen?
Een verbouwing is vaak een flinke klus. Afhankelijk van wat je wilt bereiken met de verbouwing kunnen er verschillende stappen nodig zijn, zoals slopen, bouwen, schilderwerk en het plaatsen van bijvoorbeeld een dakkapel of aanbouw.
Eerste stappen in het verbouwproces
De eerste stap bij elke verbouwing is brainstormen over wat je wilt bereiken. Heb je extra ruimte nodig? Wil je jouw woning verduurzamen? Of wil je gewoon alles vernieuwen en helemaal opnieuw beginnen? Een goed plan is belangrijk om een verbouwing goed te laten verlopen..
Verbouwen en vergunning
Ja, in veel gevallen heeft u een bouwvergunning nodig als je een huis wilt verbouwen. Dit hangt echter af van de aard en de omvang van de werkzaamheden. Voor kleine veranderingen zoals het schilderen van uw huis of het plaatsen van een schutting, is meestal geen vergunning nodig.
Voor grotere projecten zoals het bouwen van een uitbouw, dakkapel of bijgebouw, kan er wel een vergunning vereist zijn. Dit kan ook afhankelijk zijn van waar uw woning zich bevindt (beschermd stadsgezicht of niet) en wat de specifieke regels zijn in uw gemeente.
Het is altijd raadzaam om dit te controleren voordat u met de verbouwing begint. U kunt dit doen door contact op te nemen met uw lokale gemeente of door te kijken op hun website. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de online tool “
vergunningcheck” op de website van Omgevingsloket om te zien of u voor uw specifieke situatie een vergunning nodig heeft.
Financiering
Vervolgens moet financieren van de verbouwing in overweging worden genomen. De kosten van een verbouwing kunnen aanzienlijk zijn afhankelijk van de wensen en omvang van het project.
Er zijn verschillende manieren om een verbouwing te financieren. Hier volgen enkele mogelijkheden:
Hypotheekverhoging of tweede hypotheek: Als de waarde van je huis hoger is dan je huidige hypotheek, kun je overwegen om je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten.
Bouwdepot: Dit is een speciale rekening waarop je het bedrag voor de verbouwing stort (of waarop de bank dit bedrag stort als je leent). Je betaalt de rekeningen voor de verbouwing vanuit dit depot.
Persoonlijke lening: Een andere optie is het afsluiten van een persoonlijke lening met een vaste looptijd en rente.
Doorlopend krediet: Dit is flexibeler dan een persoonlijke lening omdat je geld kunt opnemen en aflossen wanneer het jou uitkomt. De rente is wel variabel.
Sparen: Als je genoeg spaargeld hebt, kun je ervoor kiezen om de verbouwing zelf te betalen zonder hiervoor te hoeven lenen.
Familie of vrienden: In sommige gevallen kunnen familieleden of vrienden bereid zijn om geld uit te lenen voor een verbouwing.
Het is belangrijk om goed rekening te houden met de financieringsmogelijkheden die bij jouw situatie passen. Als je hier geen ervaring mee hebt is het verstandig om informatie in te winnen bij een financieel adviseur. Natuurlijk brengt dit advies kosten met zich mee, maar een slechte keuze kan op langere termijn aanzienlijk duurder zijn.
Waar moet je rekening mee houden als je wilt gaan verbouwen
Bij het plannen van een verbouwing zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele belangrijke punten:
Budget: Bepaal je budget voordat je begint. Dit zal helpen bij het bepalen van de omvang van de verbouwing en of het financieel haalbaar is.
Planning: Een gedetailleerde planning is essentieel voor het succesvol uitvoeren van een verbouwing. Overweeg hoe lang de verbouwing zal duren en maak een nauwkeurige planning.
Vergunningen: Afhankelijk van de omvang en aard van de verbouwing, heb je mogelijk bouwvergunningen nodig. Check dit bij je lokale gemeente.
Betrouwbare aannemer: Het kiezen van een betrouwbare aannemer kan het verschil maken tussen een succesvolle verbouwing en één die problemen veroorzaakt. Vraag naar referenties, bekijk eerder werk en zorg ervoor dat ze over de juiste licenties beschikken.
Woonomstandigheden tijdens de verbouwing: Afhankelijk van hoe ingrijpend de renovatie is, moet je misschien tijdelijk ergens anders wonen terwijl het werk wordt uitgevoerd.
Herwaardering huis na verbouwing: Denk aan hoeveel waarde de verbouwing aan uw huis zal toevoegen - soms kunnen kleinere updates net zo effectief zijn als grotere voor een fractie van de kosten.
Verzekering: Zorg ervoor dat zowel jij als je aannemer voldoende verzekerd zijn om eventuele onvoorziene problemen te bedekken die zich tijdens het bouwproces kunnen voordoen.
Duurzaamheid : Overweeg milieuvriendelijke opties in uw ontwerp- en materiaalkeuzes om niet alleen geld te besparen op energiekosten maar ook bij te dragen aan duurzaamheid.
Energiebesparende maatregelen
Wanneer je jouw huis gaat verbouwen is het verstandig om gelijk te bekijken of er energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden. Wanneer je dit gelijktijdig doet zal dit vaak goedkoper zijn dan wanneer je achteraf maatregelen wilt gaan nemen. Het nemen van energiebesparende maatregelen zorgt er niet alleen voor dat er minder milieuschade zal ontstaan maar is ook nog eens goed voor je portemonnee.
Isolatie: Verbeter de isolatie in je huis. Dit kan zowel in de muren, vloeren als het dak. Goede isolatie zorgt ervoor dat je minder hoeft te verwarmen of koelen, wat energie bespaart.
Dubbel glas of hoogrendementsglas: Overweeg om enkel glas te vervangen door dubbel glas of nog beter, hoogrendementsglas (HR++). Deze glassoorten houden warmte beter binnen.
Energiezuinige apparaten: Kies voor energiezuinige apparaten indien je nieuwe apparatuur gaat kopen. Let op het energielabel.
Zonne-energie: Overweeg om zonnepanelen of een zonneboiler te installeren. Hiermee kunt u uw eigen duurzame energie opwekken.
Verwarming: Het vervangen van een oude cv-ketel door een moderne HR-ketel kan veel gas besparen. Overweeg ook alternatieve verwarmingssystemen zoals warmtepompen of infraroodpanelen.
Ventilatiesysteem met warmteterugwinning: Een dergelijk systeem zorgt voor frisse lucht in huis maar hergebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht.
LED-verlichting: Vervang de traditionele verlichting door LED-verlichting. LED-verlichting zorgt niet alleen voor een aanzienlijke besparing maar heeft ook als voordeel dat er meer mogelijkheden zijn om de sfeer in huis te bepalen door de juiste kleur LED-verlichting te kiezen.
Waterbesparende maatregelen: Denk aan waterbesparende douchekoppen en kranen, of systemen om regenwater op te vangen en hergebruiken.
Elke situatie is uniek dus het is belangrijk om advies in te winnen bij experts voordat u grote beslissingen neemt over energiebesparende maatregelen.
Huis verbouwen en oplevering
Bij de oplevering van een huis na een verbouwing moet je op verschillende dingen letten. Hieronder zijn enkele belangrijke punten die je in overweging moet nemen:
Voltooiing volgens plan: Controleer of alle werken zijn uitgevoerd zoals afgesproken in het contract, inclusief eventuele wijzigingen die tijdens de bouwperiode zijn aangebracht.
Kwaliteit van het werk: Zorg ervoor dat alle materialen, apparatuur en armaturen van de juiste kwaliteit zijn en correct geïnstalleerd. Controleer ook of schilder-, tegel- en timmerwerk goed is uitgevoerd.
Functionaliteit: Test alle apparaten, sanitair, verlichting, verwarming/koeling en andere systemen om te zien of ze naar behoren functioneren.
Schoonmaak: Het pand moet schoon en netjes worden opgeleverd, vrij van bouwafval of onnodig materiaal.
Garantieboekje: Zorg ervoor dat je het garantieboekje ontvangt met alle instructies voor onderhoud van het huis, evenals garanties voor apparatuur die in het huis is geïnstalleerd.
Bouwvergunningen: Zorg ervoor dat alle noodzakelijke vergunningen, certificeringen en inspecties compleet zijn en aan jou worden overhandigd bij oplevering.